Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk

St. Barbara Gilde Ravenstein

Het Sint Barbaragilde is vóór 1439 opgericht tijdens de pestepidemie. Als één van de zeer weinig Noord-Brabantse gilden is het nooit ingeslapen. Een heroprichting of herleving heeft dus nimmer plaatsgevonden.

De kostuums bestaan uit een zwarte broek, een zwarte mouwloze jas met daaronder een gele blouse, een traditioneel gedragen blauwe sjerp over de schouder en om het middel en een zwarte hoed met naturel struisvogelveer. De mannen dragen onder de pofbroek blauwe kousen. Het oudste in eigen bezit zijnde gildezilver stamt uit 1649.

In 1977 ontving het gilde de eremedaille van verdienste, geschonken door H.M. Koningin Juliana. Een achttal van de huidige gildebroeders ontvingen voor hun werk voor gilde en/of gemeenschap een Koninklijke onderscheiding.

Op het vaandel uit 2012, met als hoofdkleuren geel en blauw, zijn afbeeldingen te zien van de patroonheilige, de Sint-Luciakerk, de Maas, en de wapens van het Land van Ravenstein en de stad Ravenstein.

Het Sint Barbara Gilde schiet met geweer en sinds 2001 ook met de kanonnen op de rondelen van de vestingstad Ravenstein.

Sinds 29 mei 2014 is Arnold van Zanten voor drie jaar koning van het Sint Barbara Gilde.

Beschermheer van het Sint Barbara Gilde is prof. mr. Martin Jan van Mourik.

Huidige erebroeders zijn oud-burgemeester Coos Combée en gildebroeder Ben Kuijpers.